Joutsen jalostaa untuvista laatua

Yrityksen vastuullinen toiminta on osa Joutsen-tavaramerkkiä. Haluamme tehdä hyviä tuotteita, joista olemme ylpeitä firmassa, jossa on hyvä henki. Tuotantoprosessimme ja toimintatapamme on viritetty korkealaatuisten tuotteiden valmistukseen.

Laatu koostuu monesta osasta: siihen vaikuttavat hyvät raaka-aineet, henkilökunnan korkea ammattitaito, moderni ja tehokas teknologia sekä yrityksen etiikka. Joutsenella kaiken tekemisen perustana on rehellisyys ja ”huolehditaan porukasta” -lähestymistapa. Vastuullisuus raaka-aineiden hankinnassa varmistaa laatulupauksen toteutumisen tuotetasolla. Joutsenen kohdalla ratkaisevaa on se, miten yritys huomioi eläinten oikeudet ja niiden toteutumisen tuotantoketjussaan.

Joutsen-tuotteissa käytetty untuva syntyy lihantuotannon sivutuotteena; elävien lintujen höyheniä tai untuvia yrityksessä ei käytetä. Untuvat hankitaan suoraan pääosin espanjalaisilta ja ranskalaisilta lihanjalostajilta, jotka puolestaan ostavat linnut lähietäisyydeltä kumppanitiloiltaan. Emme osta keneltäkään, jota emme tunne. Käymme henkilökohtaisesti niiden lihanjalostajien luona, joiden kanssa teemme kauppaa. Olemme myös vierailleet tarhoilla, joissa linnut kasvavat.

Höyhenet ostetaan näytteen perusteella. Näemme höyhenestä heti, miten lintu on ruokittu ja miten se on voinut. Käyttämäämme huippulaatuista untuvaa saadaan vain hyvin hoidetuista linnuista. Ostettujen höyhenien alkuperä on jäljitettävissä eränumeron perusteella.

Vaikka höyhenet tulevat Joutsenelle esipestyinä, ne pestään tehtaalla vielä kerran. Tämä kaksivaiheinen käsittely tekee prosessista kolmanneksen kalliimman kuin kilpailijoilla, mutta varmistaa myös untuvien puhtauden. Siitä osoituksena Joutsenella on ainoana alallaan oikeus käyttää Allergia- ja Astmaliiton myöntämää Allergiatunnusta.

Joutsenen untuvatakeissa ja -peitteissä käytetyt kankaat hankitaan alalla tunnetuilta, korkeaan laatuun erikoistuneilta valmistajilta. Yritys teettää tarvittaessa jonkin verran ompelutyötä alihankintana, mutta pääasiassa tuotteet tehdään itse Joutsenen tehtailla Suomessa ja Virossa. Kaikki ompelutyön alihankintaa suorittavat tehtaat käydään henkilökohtaisesti paikanpäällä tarkistamassa mm. työolosuhteiden osalta ennen työn tilaamista. Tuotteet on tehty pitkäikäisiksi ja pidämme niistä tarvittaessa huolta vielä kaupanteon jälkeen. Korjaamme ja pesemme pientä korvausta vastaan kaikki Joutsen-tuotteet tuotteen iästä riippumatta.

Turkissomisteellisten takkien osuus mallistosta on vähäinen ja käytettävät turkissomisteet hankitaan kaikki Suomesta. Tulevaisuudessa on pyrkimys korvata aidot turkikset vaihtoehtoisilla materiaaleilla/ratkaisuilla.

Vastuullisuudella ja eettisillä arvoilla on kasvava merkitys Joutsen-tuotteiden asiakkaille. Pyrimme jatkossakin kehittämään toimintaamme vastuullisesti.